برای درمان آبریزش بینی ابتدا باید علت آبریزش بینی برطرف شود.
علل آبریزش بینی عبارتند از:
بیماری های تنفسی نظیر کرونا
آلرژی
سینوزیت
پولیپ بینی
در صورتی که آبریزش بینی ناشی از کرونا، سرماخوردگی و انفلوانزا باشد:
1) مایعات فراوان مصرف کنید
اولین کار مصرف مایعات فراوان است؛ هنگامی که آب بدن به میزان کافی باشد، مخصوصاً زمانی که گرفتگی بینی دارید، باعث میشود ماده مخاطی سینوسها رقیقتر شده و خروج آبریزش و ترشحات از بینی راحتتر صورت گیرد
توجه کنید مصرف هرگونه مایعاتی این مشکل را حل نمیکند؛ الکل و نوشیدنیهای کافئیندار باعث تشدید کم آبی بدن میشوند
نوشیدنیهای گرم یا ترجیحاً گرم تا داغ بنوشید؛ مطالعات نشان داده است که مصرف نوشیدنیهای گرم با تحریک عصبی که از مغز وارد بینی میشود، آبریزش بینی را کاهش میدهد. همچنین آنها با ورود حرارت و بخار به بینی و راه تنفسی، آنها را باز میکنند و اگر گرفتگی بینی نیز داشتهباشید، به سادگی برطرف میگردد
2) از مواد طبیعی حاوی آنتیهیستامین کمک بگیرید
آبریزش بینی به دنبال ترشح هیستامین رخ میدهد و وقتی شما آنتیهیستامین مصرف میکنید در نتیجه ترشحات را کاهش میدهید.
مواد غذایی بسیار زیادی وجود دارند که دارای چنین خاصیتی هستند؛ یکی از آنتیهیستامینهای طبیعی زنجبیل است و سبب خونرسانی بهتر به بدن میشود.
زنجبیل و دمنوشهای آن را میتوانید با عسل و لیمو ترکیب و معجونی را تهیه کنید که نوشیدن فنجان اول آن آبریزش بینی را برطرف مینماید.
توجه داشته باشید افراد هموفیلی و افرادی که داروهای ضدانعقاد نظیر آسپیرین و وارفارین مصرف میکنند؛ کودکان زیر دو سال، خانمهای باردار و شیرده نباید زنجبیل مصرف کنند.
چای، بابونه، گزنه، ریحان، آویشن و نعناع که در گلودرد نیز کاربرد دارند
3) 3-2 بار در طول روز بخور استنشاق کنید
بخور دادن باعث باز شدن راه هوایی، نرم شدن ترشحات و تسهیل خروج میشود
ظرف تقریباً بزرگی را با آب پر کنید، روی گاز بگذارید تا جوش بیاید و با مشاهده اولین بخار، آن را از روی گاز بردارید، 3-2 قطره روغن اکالیپتوس، مریم گلی، رزماری یا آویشن را به آب اضافه کنید و در حالی که پتوی نازکی روی سر خود انداختهاید به سمت ظرف رفته و به مدت 5-4 دقیقه بخارهایی که از ظرف خارج میشود را تنفس کنید در هنگام بخور دادن برای جلوگیری از سوزش چشم، چشمهایتان را ببندید و پس از آن ترشحات بینی را تخلیه نمایید. 3-2 بار بخور دادن در طول روز کافیست.
اگر روغن اکالیپتوس در دسترستان نبود میتوانید اکالیپتوس را در چایی حل کنید و بخاری که از جایی خارج میشود را استنشاق نمایید.
4) دوشگرفتن با آب گرم را فراموش نکنید
دوش گرفتن با آب گرم یا ترجیحاً آب داغ همانند بخوردادن عمل می کند، به این نحو که در محیط بخار پخش میشود و با استنشاق آن، ترشحات نرم و تخلیه آنها راحتتر صورت میگیرد.
5) از دستگاههای رطوبتساز یا هیومدیفایر استفاده کنید
مطالعات مختلف نشان میدهد تنفس کردن در هوای اتاقی که توسط این دستگاه مرطوب شدهاست، به طور قابل توجهی آلرژی فصلی، گرفتگی بینی و علایم ناشی از سرماخوردگی را بهبود میبخشد.
البته توجه داشته باشید در نگهداری این دستگاهها در منزل بهداشت را رعایت کنید تا دچار آلودگی نشوند؛ زیرا در صورت آلودهشدن، این دستگاهها به جای تولید رطوبت و پخش کردن آن در هوا باعث ورود میکروب به آن میشوند.
6) از کمپرس گرم کمک بگیرید
به صورت آماده در داروخانهها موجود است و همچنین در مواقع اضطراری میتوانید پارچه تمیزی را روی بخاری یا شوفاژ قرار داده و روی پیشانی یا بینی بگذارید؛ این کار سبب افزایش جریان خون پیشانی، بینی و سینوسها میشود و نیز هوایی که به بینی وارد میشود را مرطوب کرده و در نهایت سبب تسریع خروج ترشحات میشود.
7) در هنگام خواب سرتان را بالاتر از بدن قرار دهید
برای بالاتر قرار دادن سرتان در هنگام خواب، 3-2 بالش زیر سر خود بگذارید و میبینید در این حالت راحتتر میتوانید تنفس کنید و نیز خروج ترشحات با سهولت بیشتری انجام میشود.
8) از مصرف غذاهای تند و ادویهدار بپرهیزید
غذاهای تند و ادویه دار میتوانند آبریزش بینی را تشدید کنند ولی اگر گرفتگی بینی داشته باشید باعث رفع آن میشوند
9) از اسپری بی خطر سالین یا سدیم کلراید استفاده کنید
مطالعات نشان داده است که افرادی که عفونتهای تنفسی داشتند و اسپری سالین نیز به درمان آنها اضافه شد، بهبود گرفتگی و آبریزش بینی و برطرف شدن علایم خواب را تجربه کردند.
10) از داروهای آنتیهیستامین و کورتون استفاده کنید
داروهای آنتیهیستامین عبارتند از: سیتریزین، فکسوفنادین، تلفست، لوراتادین، دیفنهیدرامین، سیپروهپتادین و … .
اینها خواب آورند، باعث کاهش رطوبت چشم و دهان میشوند نیز ضخیمترشدن ترشحات راه هوایی و در صورتی که فرد به آسم مبتلا باشد، ممکن است باعث بیشترشدن ترشحات و تشدید آسم شوند؛ بنابراین درآسم با نظر پزشک متخصص مصرف شود.
سیتریزین
معروفترین آنها سیتریزین است که داروی تقریباً بیخطری محسوب میشود.
اشکال دارویی: در بزرگسالان از قرص و در کودکان از شربت آن استفاده کنید
زمان مصرف: بهتر است دو ساعت قبل از خواب مصرف شود
عوارض: این دارو باعث خواب آلودگی و کاهش سطح هوشیاری میشود؛ بنابراین قبل از انجام کارهایی نظیر رانندگی و یا کار با دستگاههای کارخانه از این دارو استفاده نکنید
توجه داشتهباشید در مصرف این دارو زیادهروی نکنید؛ زیرا ممکن است باعث نتیجه عکس شود
فکسوفنادین و تلفست
فکسوفنادین و تلفست آنتیهیستامین نسل جدید هستند که اثرات خوابآوری کمتری دارند
اگر آبریزش بینی به سیتریزین، فکسوفنادین و سایر آنتیهیستامینها جواب ندهد، در آن زمان چه کاری انجام دهیم؟
در این حالت باید از کورتیکوستروئیدهای بینی که بهصورت اسپری بینی هستند استفاده کنیم، مانند فلوتیکازون یا مومتازن، البته 3-2 روز طول میکشد تا آبریزش بینی را کاهش دهد ولی در این فاصله میتوانید از اسپری بینی ایپراپتیوم بروماید استفاده کنید.
چگونه آبریزش بینی ناشی از سینوزیت را کاهش دهیم؟
1) بینی خود را شستشو دهید
اولین درمان سینوزیت شستشوی بینی است.
2) از آنتیهیستامینها استفاده کنید
3) ممکن است نیاز به آنتیبیوتیک داشته باشید
اگر سینوزیت طولانی و مزمن شود، درمانهای بالا کاربردی ندارد و باید با تجویز متخصص ریه یا آسم و آلرژی از آنتیبیوتیک خوراکی استفاده کنید.
درمان آبریزش بینی ناشی از آلرژی چیست؟
در آلرژی معمولاً علایم دیگری نظیر عطسه، خارش چشم و … را تجربه میکنید.
اولین کار این است که از ماده یا محلی که سبب بروز حساسیت شدهاست نظیر گرده گل، مواد شیمیایی، محل کار و … فاصله بگیرید.
از اسپریهای بینی مومتازون و فلوتیکازون استفاده کنید.
چگونه آبریزش ناشی از پولیپ بینی را درمان کنیم؟
به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید، تا با دستگاهی بنام اندوسکوپ پولیپ بینی شما را بررسی کنند و بسته به شدت آن درمان دارویی یا جراحی را در پیش گیرند. با برطرفشدن پولیپ بینی، آبریزش بینی ناشی از آن نیز از بین میرود.

گلودرد
16 درمان غیردارویی برای رفع گلودرد گلودرد به سوزش و احساس ناراحتی در گلو که در بیشتر مواقع با تغییر و گرفتگی صدا همراه است گفته میشود 2 نوع گلودرد
یک پاسخ
12